Werkbank Academische vaardigheden


Startpagina > Verwijzen naar informatie > Literatuurlijst > Digital Object Identifiers

Digital Object Identifiers (DOIs)

Logo DOI Digital Object Identifiers zijn unieke identificatiecodes die aan een digitale publicatie zijn toegekend. Het doel van de DOI is dat met behulp van deze code de publicatie waarnaar wordt verwezen altijd en op een standaardwijze online te vinden is, ook als de URL (het webadres) van de betreffende publicatie wordt gewijzigd. Een DOI is dus feitelijk een stabiele link naar een digitaal document.

Het gebruik van DOI's wordt aanbevolen of zelfs voorgeschreven in steeds meer bibliografische stijlen, zoals MLA (aanbevolen sinds de 8e editie van het MLA Handbook) en APA 6th (voorgeschreven). Voorbeeld van het gebruik van een DOI (verwijzing in APA-stijl):

Dinsbach, A. A., Feij, J. A., & Vries, R. E. de (2007). The role of communication in an ethnically diverse organization. International Journal of Intercultural Relations 31(6), 725-745. doi:10.1016/j.ijintrel.2007.08.001

Je kunt een digitaal document dat een DOI heeft snel opzoeken, door http://dx.doi.org/ voor de DOI te plaatsen. Dat resulteert in een webadres (URL) dat je in je web browser kunt benaderen. Voor het voorbeeld hierboven resulteert dat bijvoorbeeld in de URL
http://dx.doi.org/10.1016/j.ijintrel.2007.08.001.

Een DOI kan als volgt achterhaald worden:

  • Bij recente digitale publicaties staat de DOI-code meestal boven- of onderaan de eerste pagina.
  • Als er geen DOI-code in de publicatie staat, kan nagegaan worden of er een DOI-code bestaat via de website van Crossref.

Let op: een DOI is iets anders dan de zgn. permalink die je vanuit het catalogussysteem van de UB VU voor een publicatie kunt opvragen; deze permalinks horen niet thuis in een literatuurverwijzing.

Links

DOIs, the Library and the Researcher (handout in PDF-formaat).

How to Use the New DOI Format in APA Style (website APA).

Quick Guide to MLA Style: Full-Text Journal Article Citation
Verschil tussen MLA 8th Ed. (met DOI) en MLA 7th Ed. (zonder DOI).

Overige pagina's in deze rubriek: Introductie   Basisregels   Vakspecifieke regels