Werkbank Academische vaardigheden


Startpagina > Informatie beoordelen > Websites en webdocumenten

Websites en webdocumenten

Bij de beoordeling van websites en webdocumenten gebruik je in principe dezelfde beoordelingscriteria als bij andere typen informatie(bronnen). Hieronder vind je een aantal specifieke tips en aandachtspunten voor deze brontypen. Onderaan deze pagina staat een aantal links naar andere relevante informatie..

Herkomst

De meeste serieuze websites bevatten een verwijzing naar een pagina waarop de achtergrond en/of de doelstellingen van de betreffende organisatie of instelling worden beschreven. Als op een gevonden webpagina niet duidelijk is welke organisatie er verantwoordelijk voor is, kun je hierachter proberen te komen via het domeingedeelte van de URL. Dit is het webadres (vanaf http://) tot de eerste slash, dat je meestal naar de home page van de betreffende website leidt.

Doel en doelgroep

Realiseer je dat slechts een klein percentage van alle websites een wetenschappelijk doel hebben en/of zich richten op een academische doelgroep. Veel websites hebben een commercieel doel of richten zich op het 'algemene publiek'.

Aard van de informatie

Met name als je met een zoekmachine een bepaalde webpagina vindt, is vaak niet meteen duidelijk wat de reikweidte van de betreffende website is. Is de hele website gewijd aan het onderwerp in kwestie (bijvoorbeeld Martin Luther King), maakt de webpagina deel uit van een website die over een breder onderwerp gaat (b.v. een biografie van Martin Luther King op een website over burgerrechten) of is de betreffende webpagina eigenlijk maar een bijzaak als je naar de gehele website kijkt (b.v. een korte biografie van MLK op de site van een bedrijf dat is gevestigd aan de Martin Luther Kingweg).

Betrouwbaarheid en objectiviteit

Omdat iedereen in principe informatie via het Web kan aanbieden, is kwaliteitsfiltering eerder uitzondering dan norm. Je moet daarom uiterst kritisch zijn waar het deze beoordelingscriteira betreft.
Een criterium dat specifiek voor websites relevant is, is het aantal links dat naar de site bestaat (met andere woorden het aantal verwijzingen naar de site vanaf andere websites). Daarbij is het ook belangrijk vanaf welk type sites er vooral wordt gelinkt. Je kunt dit b.v. controleren door in Google de zoekopdracht link: URL te geven (waarbij je voor URL het betreffende webadres invult). Je kunt hiervoor ook een website als LinkPopularity.com gebruiken.

Specifieke aandachtspunten

  • Wordt duidelijk aangegeven wanneer de webpagina geschreven is, wanneer deze voor het eerst op het web geplaatst is en wanneer deze voor het laatst is gewijzigd? Zijn er andere aanwijzingen dat de inhoud up-to-date gehouden wordt?
  • Is de site / het document vrij van incorrecte verwijzingen ("dode links")?
  • Is er een indicatie dat de webpagina compleet is, en niet under construction?
  • Is de informatie oorspronkelijk of is zij al gepubliceerd in een andere vorm?
  • Als er een papieren equivalent is van het webdocument, is dan duidelijk aangegeven of het complete werk beschikbaar is op het web, of slechts een gedeelte daarvan, of dat het om een aangepaste versie gaat?
  • Als er geen copyright op het materiaal rust (wat meestal betekent dat het ouder dan 50-70 jaar is), is dan een poging gedaan om het meer up-to-date te maken (b.v. bij een woordenboek of encyclopedie)?

Conclusie

Er zijn veel websites die je tijdens je studie goed zult kunnen gebruiken. Er zijn er echter oneindig veel meer waarvoor dat niet geldt. Je moet websites en webdocumenten daarom zeer kritisch moet beoordelen alvorens er gebruik van te maken tijdens je studie. Dit gezegd hebbende, is het goed om te besluiten met de opmerking dat sommige webdocumenten ook een toegevoegde waarde kunnen hebben ten opzichte van papieren publicaties.  Denk daarbij aan aspecten als actualiteit, grafische kwaliteit, multimediale aspecten, interactiviteit, doorzoekbare databases en teksten, mogelijkheden voor de publicatie van specialistische onderwerpen waarvoor geen uitgever gevonden kan worden, etc.

Meer informatie

Als je op het internet zoekt naar 'evaluation of information sources' vind je nog veel meer relevante informatie over dit onderwerp.

Overige pagina's in deze rubriek: Introductie   Beoordelingscriteria   Argumentatie in teksten   Beeldmateriaal