Werkbank Academische vaardigheden


Reference managers

Een reference manager is een computerprogramma dat je helpt bij het opbouwen, beheren en gebruiken van een persoonlijk bestand met bibliografische referenties, en het maken van literatuurverwijzingen in een tekst en een literatuurlijst (bibliografie). Centraal daarbij staat een database met volledige bibliografische verwijzingen (titelbeschrijvingen plus allerlei aanvullende informatie, zoals een samenvatting, trefwoorden, etc.), gecombineerd met een systeem dat op basis van die database verwijzingen en literatuurlijsten kan genereren in diverse bibliografische stijlen. Het kan daarbij zowel gaan om algemene stijlen, zoals APA, MLA of Harvard Style, maar ook om specifieke stijlen die worden voorgeschreven door bepaalde wetenschappelijke tijdschriften. Reference managers kunnen meestal worden geÔntegreerd in een tekstverwerkingsprogramma (zoals Microsoft Word), en kunnen zo gebruikt worden om in een document een correcte literatuurlijst te genereren, die direct gekoppeld is aan de opgenomen verwijzingen in de tekst. Daarmee kan tevens worden bewaakt dat een verwijzing niet in de literatuurlijst wordt opgenomen en dat de literatuurlijst geen titels bevat waarnaar niet in de tekst wordt verwezen. Veel reference managers bieden de mogelijkheid om de database op te slaan in de cloud, zodat hij overal beschikbaar is en gedeeld kan worden met anderen. Daarnaast bieden moderne reference managers de mogelijkheid om titelgegevens te importeren uit bibliografische databases of direct uit de betreffende publicaties en om ook de artikelen waarnaar wordt verwezen op te slaan, gekoppeld aan de verwijzing in de database.

Overzicht reference managers

Er bestaan veel programma's op dit gebied. Hieronder volgt een beknopt overzicht van programma's die veel worden gebruikt en die relevant kunnen zij voor je stude aan de VU.

 • Word
  Het programma Word biedt een eenvoudige reference manager, die over een beperkt aantal veelgebruikte stijlen beschikt, zoals APA, MLA en Harvard Style. Zie hier voor een YouTube-video met instructies over het gebruik van de reference managwer van Word 2010.
 • EndNote
  EndNote is een commercieel programma met zeer veel mogelijkheden. Het is beschikbaar op alle VU-pc's en kan voor thuisgebruik worden geÔnstalleerd via download.vu.nl (deze website is alleen toegankelijk vanaf de VU-campus).
 • Mendeley
  Mendeley is een freeware programma, dat met name geschikt is als je veel werkt met PDF-bestanden. Het biedt ook een goede ondersteuning voor het delen van bibliografische informatie met anderen. Introductievideo Mendeley
 • Zotero
  Zotero is een freeware programma, dat met name sterk is in het automatisch extraheren van bibliografische gegevens uit diverse typen documenten.

Zie ook: How to Choose: Zotero, Mendeley, or EndNote.