Werkbank Academische vaardigheden


Verwijzen naar beeldmateriaal uit films, documentaires, tv-series, games

Ook als je in een werkstuk of scriptie afbeeldingen uit films, documentaires, tv-series en/of games opneemt, moet je daar op een correcte manier naar verwijzen. Overigens moeten ook deze afbeeldingen altijd functioneel zijn. Hiermee wordt bedoeld dat ze een bepaalde functie hebben in het betoog van de tekst en niet alleen maar ter illustratie dienen, zelfs niet op de omslag.

Stills

Bij films e.d. wordt een onderscheid gemaakt tussen officiële afbeeldingen die door een distributeur of productiemaatschappij gemaakt worden voor reclamedoeleinden zoals publicatie in kranten, (film)magazines, affiches, DVD-hoezen of foto’s voor in de foyer van een bioscoop. Deze afbeeldingen noemt men stills.
Bij stills wordt alleen de titel vermeld (films, documentaires en tv-series in klein kapitaal; games in klein kapitaal cursief) en het jaar van uitgave, en indien van toepassing verdere informatie over de afbeelding. Zet bij het onderschrift dat het om een still gaat. Afhankelijk van het aantal stills dat je gebruikt, vermeld je de uitgebreide gegevens in een aparte lijst met de exacte bron waar je de still uit overgenomen hebt. Dit doe je volgens de bibliografische richtlijnen van Kunst en Cultuur. Wanneer het slechts om een enkele still gaat mag dit ook in een voetnoot.

Voorbeeld still:


Afbeelding 1 Still GAINSBOURG (VIE HÉROÏQUE) (2010)
Laetitia Casta als Brigitte Bardot en Eric Elmosnino als Serge Gainsbourg

Bijbehorende gegevens in de lijst:
Afbeelding 1, Still GAINSBOURG (VIE HÉROÏQUE), Joan Sfar (regie), 2010. Bron de Volkskrant, 18 maart 2010, p.13.

Captures

Daarnaast zijn er stilstaande beelden die je zelf maakt op de computer met behulp van DVD-afspeelprogramma’s. Hiermee kun je elk gewenst beeld vastleggen, bijvoorbeeld om met behulp van een sequentie van beelden een betoog over cameravoering te onderbouwen. Deze laatste soort afbeeldingen noemt men captures.

Films

Vermeld dat het een capture is, de naam van de film in klein kapitaal, het jaartal en het hoofdstuk en indien van toepassing de titel van de DVD waaruit deze genomen is, eventueel met uitleg over de scène. Het vermelden van de exacte tijd is meestal niet zinvol omdat deze per speler afwijkend is. In de bibliografie staan verder alle gegevens over de DVD zoals aangegeven in de richtlijnen voor Kunst en Cultuur.


Afbeelding 2 Capture GLADIATOR (2000), chapter XXVII, Lucilla buigt zich over de gesneuvelde Maximus.

Bijbehorende bibliografische gegevens:
GLADIATOR, Ridley Scott (regie), 2000, Dreamworks and Universal Pictures, Columbia Tristar Home Video U.K. 2 DVD Widescreen version.

Tv-documentaire en tv-series

Bij de afbeelding in de tekst vermeld je de naam van de documentaire in klein kapitaal en het jaar. Bij tv-series kun je het nummer en de titel van de aflevering vermelden. Let op dat de bibliografische gegevens nu ook de uitzenddatum vermelden (zie richtlijnen bibliografie Kunst en Cultuur). Tv-documentaires en tv-series die op DVD verschenen zijn worden op dezelfde manier behandeld als films die op DVD verschenen zijn. Hier wordt dus geen datum van uitzending vermeld. Bij tv-series wordt in het bijschrift wel weer het afleveringnummer en de titel weergegeven.


Afbeelding 3 Capture MERLIN THE LEGEND (2008) Migratie van Merlijn hier in de Franse Suite du Merlin.

Bijbehorende bibliografische gegevens:
MERLIN THE LEGEND, Dylan Richards (regie), 2008, 20 september 2008, BBC Four.

Games

Bij games wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen officiële afbeeldingen van de productiemaatschappij (stills) en zelf vastgelegde beelden uit de gameplay (capture). Bij de afbeelding in de tekst vermeld je of het een still of een capture is. Daarna volgt de titel van de game in klein kapitaal cursief en het jaartal. Bij grote meer verhalende games wordt vaak ook een indeling gebruikt in levels, missies, hoofdstukken of dagen. Als dit zo is, vermeld je deze ook zodat duidelijk is uit welk deel van de game de capture komt. In de bibliografie staan verder alle gegevens over de DVD zoals aangegeven in de richtlijnen voor Kunst en Cultuur.


Afbeelding 4 Capture assassin's creed ii (2009) Mission 24 Fox Hunt, “rendez-vous”.

Bijbehorende bibliografische gegevens:
assassin's creed ii, 2009, Ubisoft Montreal (productie), PS3 versie, Ubisoft Entertainment SA.

Overige pagina's in deze rubriek: Introductie   Aandachtspunten   Voorbeelden   Kunsthistorisch onderzoek